Rating země a jeho vztah k vývoji makroekonomických ukazatelů - Kročáková, Hana (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá ratingem země a jeho vztahu k vývoji makroekonomických ukazatelů. Práce je rozdělena do dvou částí. V první teoretické části je vymezen pojem rating jako takový, jeho druhy a význam jednotlivých ratingových stupňů. Jsou zde rozebírány problémy, se kterými jsou ratingové agentury spojovány v rámci jejich fungování na finančních trzích a detailněji popsána metodologie sestavování suverénního ratingu agenturou Standard&Poor’s. Dále jsou v této práci popsány determinanty, které ovlivňují výsledný rating země. Analytická část má za cíl pomocí vybraných makroekonomických ukazatelů zhodnotit, zda má jejich zhoršující se vývoj negativní dopad na ratingové hodnocení a zda členství zemí v měnové unii jako je v Evropské unii eurozóna má na konečný rating nějaký dopad.