Komparace střednědobých výhledů rozpočtů se závěrečnými účty obce Dobříš v letech 2017-2021 - Janušková, Karolína; Čáp, Vilém; Burianová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Hlavním přínosem práce je formulace doporučení umožňujících obci Dobříš do budoucna více zmírňovat rozdíly mezi rozpočtovými predikcemi a jejich skutečnými hodnotami. Práce tím poslouží i k efektivnějšímu sestavování návrhu rozpočtu, jež obec vytváří faktickým překlopením dat z jeho střednědobých výhledů. Doporučení mohou být inspirativní i pro jiné obce. Obci Dobříš se v rámci příjmové stránky nejlépe dařilo vytvářet predikce příjmů daňových, jež se od skutečnosti odchylovaly v průměru o 12,7 %. Ani ve vytváření predikcí nedaňových příjmů si Dobříš nevedla špatně, přičemž od skutečnosti se lišily v rozmezí od 2 do 30 %. Vytváření prognóz kapitálových příjmů a přijatých dotací se obci ve sledovaném období nedařilo, v některých případech se tyto částky odchylovaly o více jak několik stovek procent. Celkově nejpřesnější hodnoty predikcí ve střednědobých výhledech rozpočtů však nalezneme na stránce výdajové, konkrétně u běžných výdajů, přičemž rozdíly mezi predikcemi a skutečně vynaloženými běžnými výdaji byly v průměru 7,8 %. Výdaje kapitálové se obci Dobříš nedařily prognózovat a od reálné výše se jejich predikce odchylovaly průměrně o 81,6 %. Na základě dvou provedených rozhovorů lze konstatovat, že obec Dobříš se snaží vytvářet predikce ve střednědobých výhledech rozpočtů poctivě a především reálně. Přesto jsou na závěr uvedena doporučení směřující k většímu přiblížení střednědobých výhledů s reálným hospodařením obce. Nejdůležitější jsou doporučení v rámci příjmů daňových a přijatých dotací, neboť zaujímají největší sumu celkových příjmů obce. U daňových příjmů je obci Dobříš doporučeno navýšit jejich predikce o průměrně odchylovanou hodnotu z předchozích let – o 12,7 %. U přijat
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses