Komparace způsobů řízení a financování vybraných kulturních příspěvkových organizací na území Středočeského kraje - Ottlová, Klára; Čáp, Vilém; Peková, Jitka, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Cílem bakalářské práce je komparace řízení a financování vybraných kulturních příspěvkových organizací s různými zřizovateli na území Středočeského kraje v letech 2018-2021. Vybranými organizacemi jsou Muzeum umění a designu Benešov zřizované městem Benešov a Muzeum Podblanicka zřizované Středočeským krajem. Práce přináší především vhled do fungování kulturních příspěvkových organizací a do jejích interních procesů, které nejsou na první pohled zřetelné. Dále se také dozvídáme o jednotlivých nákladech a výnosech organizací – největší objem výnosů tvoří v obou případech výnosy z transferů. V Muzeu umění a designu Benešov je to za sledované období v průměru 7 588 268 Kč, což tvoří vždy až okolo 98 % celkových výnosů. V Muzeu Podblanicka je to pak v průměru 11 710 210 Kč, tedy okolo 90 % celku. Z hlediska nákladů je nejvíce alokováno na platy. Tyto náklady v Muzeu umění a designu Benešov činily ve sledovaných letech v průměru 3 303 901 Kč a v Muzeu Podblanicka 5 630 014 Kč. Zjišťujeme, že příspěvková organizace zřízená krajem hospodaří s výrazně větším rozpočtem, což zahrnuje i vyšší příspěvky od zřizovatele. Zároveň jí nejsou nařízeny žádné odvody. Instituce zřízená městem Benešov získává zpravidla o 2 miliony méně na příspěvcích od zřizovatele a zároveň část odvádí. Značné rozdíly se objevují i v interních procesech, ať už v jednání o rozpočtu, či v kulturní koncepci daného celku. Jeden poznatek je ale stejný pro obě muzea – v oblasti kultury a zejména muzejnictví je stále nedostatek financí a instituce se tak nemohou efektivně rozvíjet, a to zejména z hlediska personalistiky. Práce předkládá následující doporučení: jednání o rozpočtu ve více kolech dle interního harmonogramu, spolupráce s obdobnými institucemi, navýšení dotačního vztahu od zřizovatele
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses