Finanční a strategická analýza společnosti EXCALIBUR ARMY spol. s r.o. - Razák, Vincenc (2023)
Bakalářská práce se zabývá finanční a strategickou analýzou výrobního podniku vojenské těžké techniky, která je součástí koncernu Czechoslovak Group. Cílem práce je zhodnocení výsledků dané společnosti v časovém horizontu pěti let (od roku 2017 do roku 2021), posouzení finančního zdraví společnosti a také poukázání na silné a slabé stránky společnosti s ohledem na aktuální dění ve světě. Cíle jsou naplňovány pomocí horizontální a vertikální analýzy výkazů, poměrové analýzy a strategické analýzy (analýza pomocí Porterova modelu 5 sil, PESTLE analýzy a SWOT analýzy). Největší přínosy práce spočívají ve zjištění, že společnost má přes 60 % pohledávek po splatnosti. Tím pádem má také velkou dobu obratu pohledávek, a problémem by to mohlo být v případě, kdy by společnost byla nesolventní a potřebovala by rychle peníze. Přínosem také bylo rozebrání příležitostí ve vztahu k celosvětovému dění.