Problematika úroků v účetním, daňovém a právním pohledu - Pulkrab, Josef (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá úrokům v oblasti účetnictví, daní a práva. Hlavním cílem je souhrnně popsat úroky ve zmíněných oblastech, které jsou podrobně rozebrány v teoretické části. V praktické části jsou analyzovány dva rozsudky Nejvyššího správního soudu, které propojují poznatky z teoretické části a ilustrují jejich fungování na reálných příkladech. Hlavním bodem obou rozsudků je daňová (ne)uznatelnost úroků plynoucích z různých titulů. V obou případech je konečné rozhodnutí postaveno především na problematice umělého vytvoření podmínek pro splnění uznání daňové uznatelnosti.