Vliv novelizace daňových předpisů na změnu účetní hranice pro dlouhodobý majetek - Kudláčková, Lenka; Stiebal, Richard; Šindelář, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Práce se zabývá vlivem daňových předpisů na změnu účetní hranice pro dlouhodobý majetek. V teoretické části jsou vymezeny dva možné přístupy účetního promítnutí změny účetní hranice. Těmi jsou změna účetního odhadu a změna účetní metody. V praktické části je na vzorku velkých kapitálových společností analyzována reakce účetních jednotek na novelu daňových předpisů. Konkrétně je zkoumáno, zda došlo k posunu účetní hranice a případně jaký přístup účetního řešení byl použit. Výsledky výzkumu naznačují, že novela daňových předpisů je impulsem ke změně účetní hranice. Účetní jednotky ji výlučně pojmuly jako změnu účetního odhadu, která ovšem nebyla dostatečně popsána v příloze v účetní závěrce.
Vedoucí práce: Richard Stiebal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses