Ekologické daně v EU - Šimánková, Natálie; Pavel, Jan, 1978-; Josková, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na ekologické daně v EU. V první části jsou popsány typy ekologických daní, legislativa a argumenty pro a proti zavádění ekologických daní. V druhé části se práce zaměřuje na význam ekologických daní v daňových mixech států EU v období 2005-2020 s využitím zdrojových dat od Eurostatu a OECD. Budou identifikovány země, ve kterých význam těchto daní rostl nebo klesal. V poslední části práce bude provedena korelační analýza změny významu ekologických daní v zemích EU v letech 2005-2020, kde budou analyzovány faktory, které tyto trendy potenciálně ovlivňují, jako jsou například ekonomická vyspělost nebo rozsah vypouštěných emisí. Bylo zjištěno, že ukazatelé HDP na obyvatele a objem emisí mohou ovlivňovat výši ekologických daní ve státech EU. V některých obdobích měly statisticky významný vliv i ukazatelé produktivita zdrojů a výdaje na ochranu životního prostředí.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses