Majetkové daně v EU - Jiroušek, Lukáš; Pavel, Jan, 1978-; Síbrtová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Bakalářská práce se zabývá majetkovými daněmi ve státech EU v letech 2005 až 2020. Práce je rozdělena do tří částí. První kapitola vymezuje pojem daň, vlastnosti, které by měla daň splňovat a možnosti třídění daní. Dále se podrobněji věnuje majetkovým daním, popisuje různé typy majetkových ve státech EU, zabývá se možnými distribučními dopady majetkových daní a jejich potencionálním vlivem na ekonomický růst. Druhá kapitola vysvětluje význam jednotlivých typů majetkových daní v daňových mixech států EU v letech 2005 až 2020. Poslední část se zabývá analýzou vývoje významu majetkových daní na HDP v zemích EU v letech 2005 až 2020. Tato analýza je provedena pomocí modelů lineární regrese. Na jejichž základě je vyhodnoceno, jestli faktory jako ekonomická vyspělost, míra nerovnosti a důchodová struktura HDP, ovlivňují nějakým způsobem trendy významu majetkových
Vedoucí práce: Jan Pavel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses