Ekologické daně v automobilovém průmyslu ve vybraných členských státech EU - Urazajev, Artur (2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na ekologické daně v automobilovém průmyslu v EU s přihlédnutím na emisní normu Euro 7. První část se věnuje teoretickým základům k ekologickým daním, představením Euro 7 a jejím dopadům, ekologickým aktualitám a návrhům či také elektromobilitě. Ve druhé části se komparuje konstrukce ekologických daní v automobilovém průmyslu v České republice, Švédsku a Itálii. Na závěr se porovnávají výnosy z ekologických daní v období 2004–2021 s využitím dat z Eurostatu. Na základě výsledků bylo zjištěno, že za 17 let se struktura ekologických výnosů výrazně změnila jen ve Švédsku, minimálně v České republice a prakticky vůbec v Itálii.