Identifikace spekulativních bublin - Procházka, Matěj (2023)
V teoretické části jsem rozebrali příčiny a důsledky vzniku, vývoje a prasknutí hned několika spekulativních bublin. Věnoval jsem se tulipánové bublině ze 17. století, hypoteční bublině, která zapříčinila krach Lehman Brothers v roce 2008, a v neposlední řadě krachu na akciovém trhu v roce 1929, který následovala Velká Deprese. V praktické části jsem se věnoval analýze internetové TMT bubliny. V analýze jsem se zaměřil na trh USA a věnoval jsem se analýze na úrovni akciového trhu a makroekonomických veličin, jako HDP, nezaměstnanost a další. Cílem této práce bylo zjistit, zda je možné využít jisté indikátory pro identifikaci spekulativní bubliny. Závěrem tvrdím, že je do jisté míry možné identifikovat spekulativní bubliny. Samotná predikce bubliny je však extrémně náročná, protože každou situaci na akciovém trhu doprovází řada okolností a ekonomických kontextů, které vyžadují zpracování extrémně velkého množství dat pro přesnou predikci.