Cenové bubliny na nemovitostním trhu v České republice - Zedínek, Tomáš; Blahová, Naďa, 1958-; Brada, Jaroslav, 1964-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Bakalářská práce se zabývá cenovými bublinami na trhu s nemovitostmi a důsledky, která vyplývají z jejich existence a případného kolapsu pro reálnou ekonomiku. V první části je vysvětlena podstata cenových bublin, jejich rozdělení podle subjektu na racionální a iracionální cenové bubliny a podle trhu na kterém se vyskytují na spekulativní bubliny akciové, komoditní a nemovitostní. Dále jsou prezentovány způsoby vysvětlení vzniku, výskytu a zániku cenových bublin. Následuje obecná charakteristika realitního trhu se zaměřením na český realitní trh s detailním pohledem na oceňovací metody nemovitostí a jednotlivé segmenty tohoto trhu. V další části je pozornost věnována potenciální cenové bublině na českém trhu s nemovitostmi, pro jejíž vysvětlení je použito poměrových ukazatelů a porovnání výsledků s vybranými zeměmi Evropské unie. Bližší pohled je taky věnován analýze podobného vývoje nemovitostního trhu v České republice a Španělsku. Poslední část je věnována odhadu možných scénářů vývoje ceny nemovitostí a nástrojům makroobezřetnostní politiky ve vztahu k předcházení vzniku cenových bublin.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses