Převodní ceny v podnikové praxi - Dovalová, Zuzana (2023)
Bakalářská práce se zabývá tématem převodních cen v podnikové praxi a důležitostí jejich správného nastavení a dokumentace při daňové kontrole. Z pohledu finančních úřadů a daňových správ se jedná o stále přísněji hlídanou oblast. Špatně nastavené převodní ceny a jejich nedostatečná obhajoba stojí podniky při doměření daně nemalé peníze. Cílem práce je identifikace rizik v oblasti převodních cen u podniků podle jejich funkčního profilu a nalezení řešení tak, aby vyhovovala požadavkům české daňové legislativy a obstála v případě daňové kontroly zaměřené na převodní ceny. V prví části práce jsou vymezeny pojmy a legislativa spojené s převodními cenami a formální požadavky na rozsah dokumentace převodních cen. Dále jsou představeny základní metody stanovení převodních cen dle Směrnice OECD a také jsou popsány základní funkční profily podniků. Praktická část bakalářské práce obsahuje modelové příklady nastavení převodních cen v praxi, jejich rizika a eliminace těchto rizik v souladu s metodikou současné praxe.