Převodní ceny v podnikové praxi - Dovalová, Zuzana; Francírek, František; Tepperová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Bakalářská práce se zabývá tématem převodních cen v podnikové praxi a důležitostí jejich správného nastavení a dokumentace při daňové kontrole. Z pohledu finančních úřadů a daňových správ se jedná o stále přísněji hlídanou oblast. Špatně nastavené převodní ceny a jejich nedostatečná obhajoba stojí podniky při doměření daně nemalé peníze. Cílem práce je identifikace rizik v oblasti převodních cen u podniků podle jejich funkčního profilu a nalezení řešení tak, aby vyhovovala požadavkům české daňové legislativy a obstála v případě daňové kontroly zaměřené na převodní ceny. V prví části práce jsou vymezeny pojmy a legislativa spojené s převodními cenami a formální požadavky na rozsah dokumentace převodních cen. Dále jsou představeny základní metody stanovení převodních cen dle Směrnice OECD a také jsou popsány základní funkční profily podniků. Praktická část bakalářské práce obsahuje modelové příklady nastavení převodních cen v praxi, jejich rizika a eliminace těchto rizik v souladu s metodikou současné praxe.
Vedoucí práce: František Francírek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses