Vývoj ekonomických vztahů Ukrajina - Rusko po Majdanu : konec imperiální závislosti? - Prudnikov, Vladimír (2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na postavení ukrajinské ekonomiky před a po událostech Majdanu, který nastartoval významné změny v ekonomických vazbách Ukrajiny. Cílem je vyjevit, zda se ukrajinská ekonomika díky změnám probíhajícím mezi lety 2014–2021 vymanila z vlivu zahraničního kapitálu a získala si tak nezávislost z pohledu vnímání imperiální závislosti dle práce V. Lenina "Imperialismus jako nejvyšší stádium kapitalismu". Hlavní metodou použitou v dané práci byla analýza dat o klíčových společnostech v bankovním, agrárním a zpracovatelském sektoru ekonomiky Ukrajiny s následným porovnáním vlivu zahraničního kapitálu před a po roce 2014. Hlavním zjištěním se stalo výrazné snížení vlivu ruského kapitálu na zmíněné sektory s tím, že došlo ke zvýšení vlivu kapitálu západních zemí.