Vývoj ekonomických vztahů Ukrajina - Rusko po Majdanu : konec imperiální závislosti? - Prudnikov, Vladimír; Dubský, Zbyněk, 1974-; Veselý, Zdeněk, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na postavení ukrajinské ekonomiky před a po událostech Majdanu, který nastartoval významné změny v ekonomických vazbách Ukrajiny. Cílem je vyjevit, zda se ukrajinská ekonomika díky změnám probíhajícím mezi lety 2014–2021 vymanila z vlivu zahraničního kapitálu a získala si tak nezávislost z pohledu vnímání imperiální závislosti dle práce V. Lenina "Imperialismus jako nejvyšší stádium kapitalismu". Hlavní metodou použitou v dané práci byla analýza dat o klíčových společnostech v bankovním, agrárním a zpracovatelském sektoru ekonomiky Ukrajiny s následným porovnáním vlivu zahraničního kapitálu před a po roce 2014. Hlavním zjištěním se stalo výrazné snížení vlivu ruského kapitálu na zmíněné sektory s tím, že došlo ke zvýšení vlivu kapitálu západních zemí.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses