Dopady nové regulace pojišťovacích zprostředkovatelů na český pojistný trh - Jirout, Ondřej; Ducháčková, Eva, 1958-; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato bakalářská práce je zaměřena na analýzu dopadů zákona č.170/2018 Sb. Zákon o distribuci pojištění a zajištění na český pojistný trh. Za novou legislativou stojí původní záměr, se kterým se regulace zavádí. Původním záměrem byla transpozice směrnice EU do vnitrostátního práva a zvýšení úrovně ochrany spotřebitele. V ideálním případě bude mít zavedení nových pravidel pouze žádoucí a předem očekávané dopady na regulovaný sektor. Může ale nastat situace, kdy naopak v důsledku nových regulatorních pravidel dojde k neočekávaným a nežádoucím změnám. Cílem této bakalářské práce bude subjektivní hodnocení dopadů nové regulace na základě vybraných souhrnných ukazatelů o českém pojistném trhu a na základě subjektivních názorů autora. Výsledkem práce by mělo být shrnutí konkrétních dopadů na činnost pojišťovacích zprostředkovatelů v podobě vybraných paragrafů zákona č. 170/2018 Sb., zhodnocení dopadů nové regulace z pohledu různých subjektů pojistného trhu a vyhodnocení vývoje na českém pojistném trhu po zavedení nové regulace včetně identifikace případných nežádoucích dopadů.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses