Zaměstnanecké benefity jako faktor ovlivňující pracovní motivaci - Šilhavý, Nikola; Přibyl, Vladimír; Hiršová, Miloslava, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Cílem této práce je analýza výše spokojenosti a míra důležitosti benefitů pro zaměstnance ve vybrané společnosti. Dále je cílem zjistit závislost fluktuace zaměstnanců na spokojenosti s poskytnutými benefity. Prvním krokem v této práci je shrnutí poznatků týkající se motivace a její důležitosti, pokračuje přiblížením nejvíce využívaných benefitů v České republice, jejich cílů a určení nové definice benefitního minima pro tento výzkum. Následující praktická část začne popisem metodiky, etnických aspektů a výzkumného vzorku anonymní organizace, která spolupracovala při tvorbě této práce za účelem získání odpovědí na interní otázky týkající se budoucí restrukturalizace benefitního systému, zvýšení motivací a vysvětlení dlouhodobě nízké fluktuace. Samotné šetření proběhlo na úrovni nižších manažerů a team leaderů v IT oddělení organizace.
Vedoucí práce: Vladimír Přibyl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses