Analýza příspěvku konceptu Smart City k udržitelnému rozvoji měst - Pikuliak, Vojtěch; Voráček, Jan; Sedláková, Jaroslava, 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Přínos této práce spočívá ve snaze zodpovědět otázku, zda je koncept Smart city skutečně prospěšné systémové řešení s reálným příspěvkem k udržitelnosti. V rámci literární rešerše jsou diskutovány dva pojmy: udržitelnost a chytré město. U vymezených indikátorů došlo k unifikaci dat do podoby statických a dynamických ukazatelů pro aplikaci metod datových věd, která proběhla ve dvou fázích. V rámci explorace dat šlo o nalezení nejvýznamnějších proměnných napříč celým datovým souborem a následně se skrze vícerozměrné prediktivní modelování odehrál prů-zkum podstatných vlivů na zvolené ukazatele udržitelnosti. Obě fáze jsou doplněny korelacemi, jenž informují o tom, zda je vztah mezi proměnnými kladný či záporný. Výsledky práce nastiňují lehký příspěvek chytrosti k udržitelnosti měst, avšak vy-plouvá na povrch absence systémového uvažování. Z hlediska financí se jedná spíše o jednotlivé projekty, do kterých město investuje, pokud zbývají finance. Dnes je třeba se pro dosažení udržitelnosti zaměřit na dlouhodobý růst rozpočtu na jedno-ho obyvatele a investic do sociální udržitelnosti společně s optimálním poměrem běžných/kapitálových výdajů a stabilní výši nezaměstnanosti. Městům lze doporu-čit disciplínu a konzistenci v plánování. Projekty směřující k všeobecné prospěšnos-ti by neměly být ovlivňovány změnami v politickém klimatu. Pokaždé je kontext odlišný a je třeba maximálně využít vlastního potenciálu bez slepého následování trendů.
Vedoucí práce: Jan Voráček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses