Využití ukazatele EBITDA v komunikaci firem a veřejnosti, vypovídací schopnost a úskalí - Ulmannová, Sabina (2023)
Cílem diplomové práce je komplexní rozbor ukazatele EBITDA. V práci hodnotím vypovídací schopnost ukazatele a ukazuji, jak je vnímán veřejností. Věnuji se jeho výhodám i úskalím, zodpovídám stanovené výzkumné otázky a zmiňuji, k čemu je ukazatel užitečný. Zhodnocení ukazatele je demonstrováno na příkladech konkrétních firem kvantitativní formou, tedy výpočtem z veřejně dostupných dat a modelací na fiktivně zvolených hodnotách firem. Pro účely analýzy využívám situací, kdy se firma rozdělila na více společností a následným modelováním demonstruji, jak se hodnota ukazatele změní před a po rozdělení společnosti.