Životní cyklus produktu z hlediska vlivu na životní prostředí - Hauzrová, Petra; Dvořák, Jiří; Musil, Martin, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Globální oteplování, desertifikace, vymírání druhů a řada dalších globálních katastrof mění tuto planetu pomalu ale jistě na neobyvatelnou, proto otázka udržitelného rozvoje stále více nabývá na důležitosti a s ní i veškeré metody zabývající se touto problematikou. Analýza životního cyklu (LCA) hodnotí dopad celého životního cyklu produktu na životní prostředí pomocí řady kategorií z různých pohledů. Tato bakalářská práce pomocí LCA metody ReCiPe 2016 (H) pro střední i koncový bod porovnává, nakolik je tradiční výroba stříbrného náramku v rozvojové zemi Srí Lanka šetrnější k životnímu prostředí než výroba za použití moderních technologií ve vyspělé zemi v České republice. Komparativní studie byla provedena s ohledem na skutečná data získaná od dvou malých firem vyrábějící téměř totožný produkt. Výsledky jednoznačně prokázaly, že technologie sice mohou významně přispět k udržitelnému rozvoji a eliminovat tím špatné životní podmínky, ale zároveň přinášejí problémy s udržitelností v podobě nechtěných emisí do ovzduší, půdy a dalších enviromentálních pro-blémů.
Vedoucí práce: Jiří Dvořák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses