Vliv sociálních sítí na život generace Z - Dunbulag, Uuriincolmon (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem sociálních sítí na generaci Z prostřednictvím výzkumu smíšenými metodami. Jejím cílem je odpovědět na tři hypotetické otázky odvozené z literární rešerše, které se týkají vlivu sociálních sítí na duševní pohodu, rozvoj sociálních dovedností v různých věkových skupinách a tlak na vytváření určitého image na sociálních sítích. Tato práce se snaží poskytnout komplexní porozumění pozitivním a negativním důsledkům sociálních sítí na generaci Z pomocí dotazníkového šetření, osobních rozhovorů a statistických analýz. Teoretická část zkoumá aktuální poznatky na základě důkladné studie literární rešerše, která je nezbytná pro pochopení zkoumaného tématu. Praktická část je zaměřená na analýzu a interpretaci shromážděných dat skrze statistických metod, jako jsou t-testy a analýza rozptylu (ANOVA), prováděné v softwaru IBM SPSS. Výsledky ukazují, že existuje vztah mezi využíváním sociálních sítí a duševní pohodou a také vliv na rozvoj sociálních dovedností napříč věkovými skupinami. Dále bylo zjištěno, že na sociálních sítích existuje tlak na vytváření určitého image. Tyto závěry odpovídají logickému rámci a odpovědím získaným z dotazníkového šetření.