Státní kapitalismus v Perském zálivu : Spojené arabské emiráty vs. Saúdská Arábie - Beran, Aleš; De Castro, Tereza; Sejkora, Jiří, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Státní kapitalismus představuje v soudobé globální ekonomice atraktivní ekonomický směr, kterým se mohou upínat čelní představitelé států, kteří si nadále potřebují udržet moc v rámci státu. V rámci států uplatňujících režim státního kapitalismu intervenuje stát do domácí ekonomiky a pomocí typických nástrojů státního kapitalismu v podobě státních společností, suverénních fondů a národních šampionů ovlivňuje rovněž globální ekonomiku. Mezi státy uplatňující tento ekonomický směr patří také Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie. Právě identifikace klíčových projevů a odlišností v modelech státních kapitalismů v obou zemích budou předmětem této diplomové práce.
Vedoucí práce: Tereza De Castro
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses