Kalkulácia ekonomických nákladov Covid-19 v ČR metódou CBA - Zatkalíková, Anna (2023)
Diplomová práca vznikla s cieľom vykonať analýzu ekonomických nákladov a následkov pandémie Covid-19 v Českej republike za rok 2020. Analýza bola spracovaná špecifickou metódou Cost-Benefit Analysis (CBA), používanou na ekonomické hodnotenie (nielen) zdravotníckych programov. Hlavná výskumná otázka znela, či náklady ochranných opatrení na zamedzenie šírenia vírusu boli úmerné ich prínosom. Relevantné dáta na spracovanie analýzy pochádzajú z verejne dostupných zdrojov, a to predovšetkým z dát Českého statistického úřadu a Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Základom pre metodické spracovanie analýzy boli akademické zdroje venujúce se Cost-Benefit Analysis a analýzy rôznych autorov, najčastejšie publikované v odborných periodikách. Z výsledkov analýzy plynú odpovede na stanovené výskumné otázky, ktoré sú zhrnuté a interpretované v závere práce.