Pracovní náplň a odpovědnosti role Scrum Master v českých podnicích -- dotazníkové šetření - Švugerová, Johanna; Doležel, Michal; Sudzina, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato diplomová práce se zabývá rolí Scrum Mastera (nebo obdobné role v agilním týmu) v českém kontextu. Navzdory rostoucí popularitě agilních metodik při vývoji softwaru je roli Scrum Mastera často věnována nedostatečná pozornost jak v praxi, tak ve vědeckém výzkumu. Diplomová práce si klade za cíl zaplnit tuto mezeru provedením kvantitativního průzkumu, jehož cílem bylo prozkoumat pracovní náplň a odpovědnosti role Scrum Mastera v českém prostředí. Výzkum také zjišťuje, jak se tyto odpovědnosti vyvíjejí v závislosti na charakteristikách týmu, jako je jeho vyspělost nebo velikost. Studie replikuje a rozšiřuje předchozí německý výzkum provedený Spiegler et al. (2020) a využívá devítifaktorovou teorii role Scrum Mastera (Spiegler et al. 2019). Metodika výzkumu zahrnuje systematickou rešerši literatury, návrh a realizaci online dotazníku, analýzu získaných dat a srovnání výsledků s německou studií. Zjištění poskytují vhled do specifických činností a odpovědností role Scrum Master v českém kontextu a nabízejí implikace pro praxi v českých organizacích. Studie popisuje i omezení výzkumu, jako je dobrovolná účast v online dotazníku a rozsah práce, ale také na základě získaných výsledků navrhuje možné budoucí směry výzkumu.
Vedoucí práce: Michal Doležel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses