Kultura učení a pracovní spokojenost ve školství - Filipová, Zuzana (2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou kultury učení a pracovní spokojenosti v základních a mateřských školách. Konkrétně zkoumá rozsah kultury učení v těchto organizacích a vliv kultury učení na pracovní spokojenost. Teoretická část tak představuje pojmy pracovní spokojenost a kultura učení. Na pracovní spokojenost pohlíží z hlediska historie a možností jejího měření. Na kulturu učení pohlíží nejprve z obecnějšího hlediska organizační kultury a poté se zabývá kulturou učení samotnou, včetně jejího měření. Aplikační část využívá dotazník DLOQ (The dimensions of a learning organization questionnaire) a JDI (Job Descriptive Index) a zodpovídá dvě výzkumné otázky. Dosažené výsledky byly využity jako doporučení pro základní a mateřské školy.