Aplikace Greinerova modelu růstu v kontextu strategického řízení organizace - Zdrubecký, Aleš (2025)
Cílem práce je identifikovat způsoby využití Greinerova modelu růstu organizace ve strategickém řízení konkrétního podniku a navrhnout doporučení pro zvládání krizí, zajištění dlouhodobé stability a konkurenceschopnosti firmy. Práce využívá kvalitativní přístup kombinující SWOT analýzu, KPI, BSC, benchmarking a polostrukturované rozhovory. Analýza ukázala, že zkoumaný podnik se nachází ve fázi koordinace a čelí odpovídající krizi. Na základě zjištěných slabin jsou navržena opatření, která reflektují teoretická východiska a podporují vědomě řízený růst. Práce zároveň potvrzuje, že růstové krize mohou být impulzem pro inovaci a transformaci řízení.