Obhajoba "národních zájmů" před Soudním dvorem EU - Dlouhá, Šárka; Grmelová, Nicole, 1975-; Tomčiak, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Předkládaná diplomová práce se snaží uceleně zachytit postup České a Slovenské republiky při obhajobě národních zájmů před Soudním dvorem Evropské unie, a to především skrze institut vedlejšího účastenství v řízeních o předběžné otázce a v řízeních o porušení Smlouvy. V této práci je nejprve vymezena funkce vládního zmocněnce, včetně jeho charakteristik a způsobu, jakým zastupuje Českou případně Slovenskou republiku před orgány EU. Dále je zde uvedena kapitola, která se věnuje pojmu „národní zájem“ a jeho vymezení. Poté jsou představena obě zkoumaná řízení před SDEU. A na závěr se práce zabývá konkrétními vybranými řízeními před SDEU a porovnává v nich aktivitu, stanoviska a oblasti zájmů obou zemí.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses