Útlum spalovacích motorů v EU : podpora elektromobility z pohledu České republiky - Kratochvílová, Natálie; Bič, Josef; Vošta, Milan, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou zavádění elektromobilů na úkor spalovacích motorů v České republice, a to v kontextu zpřísňujících se emisních regulací CO2 a norem Euro, které udávají maximální množství oxidu uhličitého a dalších znečišťujících látek, které mohou být nově vyrobenými osobními a lehkými užitkovými vozidly vypouštěny do ovzduší. K dosáhnutí klimatické neutrality do roku 2050, Evropská unie v rámci legislativního balíčku Fit for 55 navrhuje doposud nejpřísnější návrh emisní regulace CO2. Dle daného návrhu musí všechna nově vyrobená osobní a lehká užitková vozidla po roce 2035 vypouštět nulové emise oxidu uhličitého. To de facto znamená definitivní zákaz výroby spalovacích motorů. K útlumu vozidel se spalovacím motorem vede i další návrh, norma Euro 7, která od roku 2025 usiluje o výrazné snížení znečišťujících látek, jako jsou oxid dusíku či prachové částice. Tyto emisní limity jsou natolik nízké, že jich výrobci vozidel nedosáhnou bez výrazných technických úprav spalovacích motorů. Tímto Evropská unie své členské země pobízí k podpoře automobilů založených na elektromotoru, které jsou schopny emisní cíle stanovené EU splnit. Práce analyzuje možné výzvy, kterým bude muset veřejná politika ČR čelit, pokud dojde k intenzivnímu přechodu na elektromobilitu. V této souvislosti práce sleduje současný stav zavádění elektromobility v České republice, přičemž poukazuje na možné ekonomické důsledky, kterým spotřebitelé při přechodu na tyto čistší technologie mohou čelit.
Vedoucí práce: Josef Bič
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská ekonomická integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses