Spotřební chování členů subkultury tuningu - Hadač, Drahoslav (2023)
V této diplomové práci se zaměříme na chování spotřebitelů v subkultuře tuningu. Práce má za cíl blíže přiblížit tuto specifickou automobilovou kulturu. Jelikož v dnešní době není už tento životní styl tolik maskulinní, porovnávají se jednak rozdíly mezi pohlavími a generacemi. Cílem bylo se zaměřit na utrácení respondentů, zjistit, kde hledají informace, jaký způsob tuningu je nejvíce vyhledávaný nebo jaké faktory mají největší vliv na celkovou spokojenost s upraveným vozem. Výstupy z tohoto výzkumu by měly posloužit automobilovému průmyslu lépe pochopit jejich cílového zákazníka a přizpůsobit jim tak produkt a marketingovou kampaň. Pro do-sažení stanovených cílů práce byl zvolen kvantitativní výzkum ve formě dotazníkového šetření. Důležitým zjištěním bylo, že i mladší generace navzdory obavám z různých zdrojů nepřestávají upravovat své vozy a díky novým technologiím se dívají na tuning automobilů z jiného pohledu. Zároveň díky této mladší generaci Z je i odbourávána maskulinita a do světu automobilismu se dostávají více i ženy.