Srovnání konkurenceschopnosti zemí s rozdílnou cestou k ekonomické vyspělosti na příkladu Itálie a Korejské republiky - Kroutil, Jiří (2023)
Ve svojí práci se zaměřuji na porovnání dvou států, Itálie a Korejské republiky, z hlediska mezinárodní konkurenceschopnosti. Tyto státy jsem zvolil pro jejich určitou podobnost v něketerých aspektech, jako jsou úroveň ekonomické vyspělosti, nebo některé geografické a demografické ukazatele. Na druhou stranu si však země prošly rozdílným historickým vývojem a jejich cesty k ekonomické vyspělosti byly odlišné. Hlavním cílem bakalářské práce je "určení míry konkurenceschopnosti Itálie a Korejské republiky a určení hlavních socio-ekonomických problémů vybraných států na základě analýzy zvolených faktorů." Práce je členěna do tří kapitol. V první z nich popisuji problematiku makroekonomické konkurenceschopnosti, její historický vývoj a aktuální metody měření. V následující kapitole pak představuji vybrané státy, se zaměřením na jejich vývoj v moderní historii, protože tato nedávná historie má nepochybně velký vliv na současnou situaci. Ve třetí kapitole se věnuji samotnému srovnání států podle vybraných kategorií a konkrétních faktorů, a také porovnávám reakci zemí na pandemii COVID-19. Na základě provedené analýzy jsem následně identifikoval hlavní problémy a přednosti vybraných států a pokusil jsem se předpovědět jejich budoucí vývoj.