Udržitelnost na trhu potravin v Německu - Čulkova, Natalie (2023)
Diplomová práce se zabývá udržitelností na trhu potravin v Německu, konkrétně problematikou plýtvání s potravinami. Hlavním cílem této práce je zhodnotit stav implementace principu udržitelného rozvoje na německém trhu potravin, zejména pak ve vztahu k plýtvání s potravinami. Jedním z dílčích cílů práce je ověřit, zdali v Německu ve vybraném časovém úseku během pandemie covid-19 (tj. v období mezi léty 2020 a 2021) nedošlo k nárůstu plýtvání s potravinami v souvislosti s plněním cíle 12.3. Dalším dílčím cílem práce je porovnat vývoj cen potravin v období let 2019 až 2021 a v období finanční krize mezi lety 2007 až 2009 s cílem zjistit, zda si odvětví vedlo lépe v rámci finanční krize nebo v průběhu pandemie. Období finanční krize je vybrané jako náhlá událost, která stejně jako pandemie otřásla s celosvětovou ekonomikou. V první kapitole jsou uvedeny základní východiska dostupné k tématu udržitelnosti a napojení na trh s potravinami. Druhá kapitola se již věnuje Německu a trhu s potravinami. Třetí kapitola obsahuje analýzu a identifikaci dopadů pandemie Covid-19 na trh s potravinami a plnění cíle OSN, který se věnuje snížení potravinového odpadu o polovinu.