Korporátní dluhopisy a bankovní úvěry – zdroj financování podnikatelských subjektů v České republice - Baťková, Andrea; Pevná, Jana; Kozáková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Cílem diplomové práce je zjistit, jak novela zákona o dluhopisech (zákonem č. 172/2012 Sb.) ovlivnila financování podnikatelských subjektů pomocí dlouhodobých externích zdrojů financování se zaměřením na úvěrové a dluhopisové financování. Jsou analyzovány velké akciové společnosti odvětví C až F v období 2018–2021. K naplnění cíle jsou formulovány dvě výzkumné otázky, které jsou doplněny o dvě hypotézy. První výzkumnou otázkou je řešen vývoj dluhopisového trhu v závislosti na vývoji ukazatele HDP na obyvatele a druhá výzkumná otázka se zabývá vlivem novely zákona o dluhopisech (zákonem č. 172/2012 Sb.) na strukturu dlouhodobých externích zdrojů financování se zaměřením na podíl korporátních úvěrů a dluhopisů na bilanční sumě. Pro zodpovězení výzkumných otázek je použita jednoduchá lineární regrese, Pearsonův korelační koeficient a vertikální analýza struktury kapitálu.
Vedoucí práce: Jana Pevná
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses