Role volebních pozorovatelských misí ÚDILP : Případová studie Ukrajina - Marešová, Hana; Dubský, Zbyněk, 1974-; Kočí, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato případová studie se zaměřuje na roli volebních pozorovatelských misí Úřadu pro demokratické instituce a lidská práva (ÚDILP) OBSE na Ukrajině, účastnickém státu OBSE s tradicí působení volebních pozorovatelů a současnou ambicí stát se členem Evropské unie. Studie na základě závěrečných zpráv volebních pozorovatelských misí ÚDILP z prezidentských voleb v období 1999–2019 determinuje problematické oblasti volebního procesu na Ukrajině, oblasti pozitivně hodnocené, jakož i oblasti, ve kterých došlo v pozorovaném období k pokroku, stagnaci či regresi. Práce také objasňuje, zda byla v pozorovaném období implementována doporučení ÚDILP pro vedení voleb v souladu s mezinárodními demokratickými standardy. Případová studie provedenou analýzou přispívá do debaty o členství Ukrajiny v Evropské unii, které je podmíněno garancí demokracie, právního státu a lidských práv, a tedy i svobodných a spravedlivých demokratických voleb.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská ekonomická integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses