Obnovitelné zdroje energie v EU - Ponomarova, Mariana; Vošta, Milan, 1962-; Smělá, Monika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Cílem práce je zhodnocení využití obnovitelných zdrojů energie (OZE) v energetickém systému EU, vymezení příležitostí a rizik jejich budoucího rozvoje. Využití OZE je zhodnoceno zejména z hlediska jejich podílu na produkci energie a také z pohledu dosažení stanovených cílů v rámci ekologických závazků EU a její členských států v období 2012-2021. V práci je provedena základní komparace využití OZE napříč členskými státy EU, použita metoda SWOT analýzy. Na základě dostupných statistik bylo prokázáno, že EU i ČR dosahují stanovených cílů v oblasti podílu OZE na hrubé konečné spotřebě energie, ale jsou zatím méně úspěšné z hlediska dosažení cílů v oblasti podílu OZE v dopravě. EU i ČR by také měly navýšit podíl veřejných výdajů na VaV na HDP, což je důležitý úkol z hlediska rozvoje potenciálu technologií pro výrobu energie z OZE. Práce dospěla k závěru, že hydroenergetika je perspektivní směr rozvoje OZE v EU, protože je spojena s nižší potřebou přírodních zdrojů a poskytuje flexibilitu ve výrobě a skladování energie z OZE. Vysoký potenciál mají také plovoucí větrné elektrárny, digitalizace a robotizace procesů v energetice.
Vedoucí práce: Milan Vošta
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses