Výzkum stavu výuky metod, metodik a standardů pro dodávku softwaru na univerzitách v České republice - Mareš, Jaroslav (2023)
Tato práce se zaměřuje na oblast výuky metodik a standardů pro dodávku softwaru na univerzitách v České republice. Hlavním cílem práce bylo provedení kvantitativního dotazníkového šetření, jehož adresovanými respondenty byli garanti vysokoškolských kurzů, které ve svém sylabu zmiňovali metodiky vývoje softwaru, a následné porovnání výsledků tohoto průzkumu s podobnými průzkumy zaměřujícími se na výuku metodik a standardů, nebo na jejich využívání v praxi. Práce se opírá o primární data z vlastního dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 46 respondentů a bylo pokryto celkem 68,5 % všech identifikovaných kurzů. Přínosem práce je zejména porovnání výsledků tohoto průzkumu se studií HELENA-Edu, která se zabývala výukou hybridních metodik pro vývoj softwaru v zahraničí, studií HELENA, která se zabývala využíváním takovýchto metodik v praxi rovněž v zahraničí a poté s průzkumem ASDS-CZ, který zkoumal využívání agilních metodik a praktik v České republice.