Řízení pracovního kapitálu - Lacinová, Eva (2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou řízení pracovního kapitálu ve čtyřech vybraných odvětvích: obchod s potravinami, obchod s výrobky převážně pro domácnost, ubytování, stravování a pohostinství. Hlavním cílem je určit, jaké jsou hlavní důvody pro právě zvolený přístup k řízení pracovního kapitálu. Aktuální způsob řízení je určen dle hodnot čistého pracovního kapitálu a jeho podílu na celkových aktivech. Bude provedeno dotazníkové šetření, kde budou respondenti dotazováni ohledně jejich důvodů a míry averze k riziku. První dílčí cíl zjišťuje vývojové trendy pracovního kapitálu prostřednictvím výpočtu pracovního kapitálu a jeho podílu na celkových aktivech za sledované období. Druhý dílčí cíl určuje ovlivnění na úrovni řízení pracovního kapitálu kvůli pandemii COVID-19.