Stres v pracovním prostředí a vliv přírody a manuální práce na jeho zmírnění - Jirovský, Vít (2023)
Tato bakalářská práce má za cíl analyzovat vztah lidí pracujících v kancelářském prostředí k přírodě a manuální práci, která dokáže zmírnit stres a zlepšit tak jejich výkonnost a psychické zdraví. Práce se zabývá různými druhy stresu, kte-ré na zaměstnance působí a pozitivními vlivy přírody na jeho zmírnění. Násled-ně analyzuje soubor respondentů, ze kterého zjišťuje, že stres působí na dvě třetiny z nich a že by lidé o pobyt v přírodě a manuální činnosti zájem projevili a pokud by měli možnost, tak by se zúčastnili sezónních prací v oblasti země-dělství jako je práce v sadu nebo na vinici, kdyby jim k tomu bylo poskytnuto pouze zázemí a nějaké plodiny jako odměna.