Zavedení úhrad zdravotní péče podle DRG do informačního systému zdravotní pojišťovny. - Hajná, Tereza (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na vytvoření obecné metody pro zavedení klasifikačního systému CZ DRG z pohledu business analýzy do informačního systému zdravotní pojišťovny s cílem optimalizovat business procesy a efektivně vypočítat náklady pro úhradu lůžkové péče. Metoda je založena na analýze a sběru business požadavků pojišťoven a poskytuje komplexní řešení pro zavedení tohoto systému. Využívá principy stanovené v Business Analysis Body of Knowledge (BABOK) a je rozdělena do několika oblastí – plánování a monitorování, sběru požadavků, strategie analýzy, analýzy požadavků a návrhu řešení a zhodnocení. Práce dále popisuje různé způsoby hrazení zdravotní péče v České republice, včetně právního rámce, úhradové vyhlášky a mechanismů úhrad. Kromě toho je představen klasifikační systém CZ DRG a jeho fungování a algoritmus pro zařazování hospitalizačních případů. Verifikace navržené metody byla provedena zavedením systému CZ DRG do informačního systému konkrétní zdravotní pojišťovny a zhodnocením dopadů na stávající systém. Celkově tato práce přináší užitečný metodický postup pro zavedení klasifikačního systému CZ DRG, který může být využit v jakékoliv české zdravotní pojišťovně s cílem zefektivnit procesy úhrady zdravotní péče a odstranit jejich nedostatky.