Brandová strategie pro FMCG značku - Listratsenka, Sviatlana (2023)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku budování značky v oblasti FMCG v digitálním prostředí. Cílem práce bylo navrhnout detailní mediální plán pro brandovou komunikaci zkoumané značky a formulovat doporučení pro budoucí kampaně v segmentu FMCG. Teoretická část analyzovala digitální marketing v kontextu budování značky pro FMCG segment a zdůraznila důležitost video formátu a optimálního rozdělení investic mezi brandovou a aktivační komunikací. V praktické části byl popsán proces vytvoření online brandové strategie pro FMCG značku. Kvantitativní výzkum CAPI v místě prodeje odhalil nízké povědomí o značce a asociace s konkurencí, a to včetně nízké loajality k FMCG výrobkům s důrazem na cenu a složení. Byl zvolen pulsní přístup mediální strategie včetně návrhu online komunikace dvakrát do roka, kromě toho byla definována doporučení pro další marketingové aktivity, s důrazem na televizi, influencerskou kampaň a také vánoční obsahovou spolupráci. Mediální plán v online prostředí kladl důraz na video formáty, kde byly zapojeny takové platformy, jako je YouTube, RTB, Meta a online televize. Pro plánování mediálních ukazatelů byly využity nástroje Plánovače kampaní od platforem Display & Video 360 a Meta. Vyhodnocení kampaně odhalilo nižší dosah (32,74 % oproti plánu v 39,7 %), ale vyšší průměrnou frekvenci (9,37 oproti 8,45). Rozdíl plánu oproti konečným výsledkům byl poměrně přijatelný. Výsledky byly porovnány s dalšími třemi kampaněmi v segmentu FMCG. Brandový spot zkoumané značky se prokázal jako nejefektivnější díky nižší ceně za tisíc zobrazení a delší době přehrání videa, jelikož využíval formát storytellingu. BrandLift na YouTube prokázal významný nárůst povědomí o značce, zejména u věkových skupin 18–24 a 45–54.