Role sociálních médií v zahraniční politice USA. Případová studie : Izraelsko-palestinský konflikt - Rysová, Kateřina (2023)
Tato diplomová práce zkoumá, jaký vliv měla sociální média a veřejné mínění na americkou zahraniční politiku vůči izraelsko-palestinskému konfliktu. K tomu je využito teoretických znalostí z liberalismu, konstruktivismu a teorií médií společně s komparací mediálního pokrytí, veřejného mínění a zahraniční politiky. První kapitola se věnuje rozdílům mezi sociálními a tradičními médii a charakterizuje změny, které díky odlišnostem sociálních médií nastaly. Druhá kapitola pojednává o americkém zpravodajství o zahraničí se zaměřením na typické prvky mediálního rámce izraelsko-palestinského konfliktu a identifikuje charakteristické rysy veřejného mínění americké společnosti a americké zahraniční politiky v době tradičních médií. Třetí a poslední kapitola zkoumá vliv sociálních médií. Soustředí se na popsání odlišností v mediálním pokrytí, veřejném mínění a zahraniční politice Spojených států vůči izraelsko-palestinského konfliktu s tím, že se více zaměřuje na střety v roce 2021. Práce ukázala, že sociální média zpřístupnila informace o izraelsko-palestinském konfliktu, které by dříve nebyly dostupné, a tím zaktivizovala média a veřejné mínění. Zprostředkování jiných informací vedlo více lidí k sympatizování s Palestinci, ale také s Izraelem. Výsledkem byly více vyhraněné názory, které se projevily i ve změnách tradičního rámce americké zahraniční politiky v podobě kroků ve prospěch palestinské, nebo izraelské strany.