Uživatelská data na sociálních sítích - Kasan, Martin (2023)
Tato práce se zabývá uživatelskými daty v digitálním prostředí. Jejím cílem je vymezit pojem uživatelská data, popsat jejich funkci, význam a souvislosti v kontextu sociálních sítí. V teoretické části jsou představeny sociologické teorie pro interpretaci sociálních sítí a motivací uživatelů k jejich využívání. V rámci zmapování historie sociálních sítí jsou popsány základní technologické pojmy představující výchozí komponenty pro jejich vznik a existenci. Dále je uveden náhled na koncepty fungování 3 představitelů populárních sociálních platforem a vyplývající okolnosti zasazující uživatelská data do informačních a businessových procesů. V praktické části se věnuje dotazníkovému šetření postoje uživatelů sociálních sítí vůči obezřetnosti při nakládání s uživatelskými daty, ověření vlivu uživatelských dat na sociální sítě a zkušenosti respondentů s efekty využití uživatelských dat.