Časopis postavený na Instagramu - Tsitova, Alina (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá tvorbou online časopisu ve formátu blogu, založeném na sociální síti Instagram. Téma samotného časopisu je emigrace. Hlavním cílem práce je vytvořit a otestovat prototyp časopisu, který má za cíl pomoci lidem plánujícím emigrovat a také již vystěhovaným jedincům získat psychologickou podporu při procesu stěhování a adaptace na nové místo. Záměrem teoretické části práce je seznámit čtenáře s podstatnými informacemi o sociálních sítích – o jejich vzniku, roli jako zdroje informací, podstatě vzniku blogů a o různých formátech těchto blogů. Dále teoretická část obsahuje popis konkrétní sociální sítě – Instagramu – a jeho funkcionalit. V teoretické části lze nakonec nalézt návrh postupu tvorby online časopisu. První pasáž praktické části práce je věnována analýze ve formátu dotazování ve dvou iteracích, která byla provedena pro pochopení socioekonomického a psychologického prostředí cílové skupiny. Na základě poznatků získaných z první iterace analýzy byl formulován insight a následně byl navržen, zpracován a otestován prototyp produktu – online časopisu neboli blogu postaveného na Instagramu. Byl vytvořen účet na Instagramu, navržena jeho vizuální identita, stanoveno hlavní sdělení a témata ke komunikaci. Poté bylo navrženo 7 samostatných příspěvků na tato témata. Dále byla provedena druhá iterace dotazování, která potvrdila relevantnost výsledků první iterace a funkčnost první verze návrhu časopisu. Nakonec bylo provedeno testování výsledného prototypu produktu pomocí hloubkových rozhovorů se zástupci cílové skupiny. Pomocí této analýzy bylo zhodnoceno dosažení cílů projektu a dále byl diskutován jeho budoucí rozvoj. Jako doplněk pro budoucí rozvoj časopisu byly také zpracovány dodatečné příspěvky podle zjištění získaných ve výsledku druhé iterace