Časopis postavený na Instagramu - Tsitova, Alina; Vondra, Zdeněk; Gburíková, Alžbeta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá tvorbou online časopisu ve formátu blogu, založeném na sociální síti Instagram. Téma samotného časopisu je emigrace. Hlavním cílem práce je vytvořit a otestovat prototyp časopisu, který má za cíl pomoci lidem plánujícím emigrovat a také již vystěhovaným jedincům získat psychologickou podporu při procesu stěhování a adaptace na nové místo. Záměrem teoretické části práce je seznámit čtenáře s podstatnými informacemi o sociálních sítích – o jejich vzniku, roli jako zdroje informací, podstatě vzniku blogů a o různých formátech těchto blogů. Dále teoretická část obsahuje popis konkrétní sociální sítě – Instagramu – a jeho funkcionalit. V teoretické části lze nakonec nalézt návrh postupu tvorby online časopisu. První pasáž praktické části práce je věnována analýze ve formátu dotazování ve dvou iteracích, která byla provedena pro pochopení socioekonomického a psychologického prostředí cílové skupiny. Na základě poznatků získaných z první iterace analýzy byl formulován insight a následně byl navržen, zpracován a otestován prototyp produktu – online časopisu neboli blogu postaveného na Instagramu. Byl vytvořen účet na Instagramu, navržena jeho vizuální identita, stanoveno hlavní sdělení a témata ke komunikaci. Poté bylo navrženo 7 samostatných příspěvků na tato témata. Dále byla provedena druhá iterace dotazování, která potvrdila relevantnost výsledků první iterace a funkčnost první verze návrhu časopisu. Nakonec bylo provedeno testování výsledného prototypu produktu pomocí hloubkových rozhovorů se zástupci cílové skupiny. Pomocí této analýzy bylo zhodnoceno dosažení cílů projektu a dále byl diskutován jeho budoucí rozvoj. Jako doplněk pro budoucí rozvoj časopisu byly také zpracovány dodatečné příspěvky podle zjištění získaných ve výsledku druhé iterace
Přínosem této práce je popsaný proces navrhování tohoto projektu, který může být použit jako návod pro tvorbu podobných.
Vedoucí práce: Zdeněk Vondra
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses