Gastro průmysl v době pandemie - Ryba, Jakub (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem pandemie na tržby podniků v gastronomickém průmyslu. Zaměřuje se na provozovny podnikající v gastronomii v České republice rozdělené do několika segmentů. Za tím účelem zpracovává data z pokladního systému Storyous, kde jsou uloženy informace o účtenkách podniků, a to za pomoci hned několika statistických metod. Zpracování dat probíhalo v jazyce SQL a následné analýzy a výstupy v jazyce Python a programu Statgraphics. Cílem bakalářské práce je zjistit, jaký vliv měla pandemie na tržby podniků, a co stálo za propady v tržbách. Z toho důvodu zkoumá, zdali propady byly ovlivněny změnou chování zákazníků, nebo tím, že podniky musely být z důvodů omezení zavřené. Následně zjišťuje, zdali pandemie měla rozdílný dopad na různé podniky rozdělené dle segmentů a polohy provozovny. Posléze kvantifikuje propady v tržbách za pomocí lineárních regresních modelů. Hlavním přínosem práce je zjištění skutečných dopadů omezení na tržby podniků gastronomie během dvou let pandemie Covid-19.