Předmanželská smlouva jako ochrana majetku - Sklenárová, Sára (2023)
Bakalářská práce se zabývá režimy, které upravují majetkové vztahy mezi manžely, zejména důležitým režimem smluveným, který je možné zřídit pomocí smlouvy manželské či předmanželské. Cílem bylo identifikovat majetkové režimy upravující majetkové vztahy mezi manžely spojené s předmanželskou smlouvou. Dílčím cílem práce bylo poukázat na odlišnosti s právní ochranou majetku mezi partnery a man-žely. Teoretická část práce slouží jako rešerše pro zpracování části praktické. Teoretická část vymezuje základní pojmy důležité pro snadnější pochopení této problematiky, režimy upravující majetkové vztahy v České republice podle občanského zákoníku a poukazuje na rozdíly mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím. Praktická část práce je založena na komparaci režimů upravující majetkové vztahy mezi manžely v České republice a Spolkové republice Německo.