Strategické partnerství s Jihoafrickou republikou : komparace Číny a Evropské unie - Paťhová, Johanka (2023)
Cílem bakalářské práce je zjistit a porovnat míru komplexity strategických partnerství Čína-JAR a EU-JAR. Za účelem naplnění tohoto cíle byla položena odpovídající výzkumná otázka, tedy které strategické partnerství z dvojice Čína-JAR a EU-JAR vykazuje větší míru komplexity. První kapitola obsahuje rešerši již publikované literatury, v druhé kapitole je práce teoreticky vymezena a je představen výzkumný design. Třetí kapitola přibližuje politiku aktérů v oblasti navazování strategických partnerství a ve čtvrté kapitole je komplexita dvou vybraných strategických partnerství zkoumána po tematických kategoriích. V páté kapitole jsou výsledky analýzy vyhodnoceny a uvedeny do kontextu. V rámci dvoupřípadové komparativní studie a s pomocí analytické tabulky konstitutivních prvků je vyvozen závěr, že větší míru komplexity vykazuje strategické partnerství Číny a JAR. Znatelné rozdíly oproti strategickému partnerství EU a JAR se projevuje v oblasti hodnotové konvergence, bezpečnostní spolupráce, rovnocenného vnímání vztahu a frekvence neformálních interakcí.