Strategické partnerství s Jihoafrickou republikou : komparace Číny a Evropské unie - Paťhová, Johanka; Votoupalová, Markéta; Adamovská, Nikola; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Cílem bakalářské práce je zjistit a porovnat míru komplexity strategických partnerství Čína-JAR a EU-JAR. Za účelem naplnění tohoto cíle byla položena odpovídající výzkumná otázka, tedy které strategické partnerství z dvojice Čína-JAR a EU-JAR vykazuje větší míru komplexity. První kapitola obsahuje rešerši již publikované literatury, v druhé kapitole je práce teoreticky vymezena a je představen výzkumný design. Třetí kapitola přibližuje politiku aktérů v oblasti navazování strategických partnerství a ve čtvrté kapitole je komplexita dvou vybraných strategických partnerství zkoumána po tematických kategoriích. V páté kapitole jsou výsledky analýzy vyhodnoceny a uvedeny do kontextu. V rámci dvoupřípadové komparativní studie a s pomocí analytické tabulky konstitutivních prvků je vyvozen závěr, že větší míru komplexity vykazuje strategické partnerství Číny a JAR. Znatelné rozdíly oproti strategickému partnerství EU a JAR se projevuje v oblasti hodnotové konvergence, bezpečnostní spolupráce, rovnocenného vnímání vztahu a frekvence neformálních interakcí.
Vedoucí práce: Markéta Votoupalová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses