Využitie štatistických metód na predikciu hokejových zápasov - Zeleňák, Peter (2023)
Bakalárska práca je zameraná na vytvorenie modelu na odhadovanie pravdepodobnosti výhry tímu v hokejovom zápase. Vytvorený model využíva Skellamovo rozdelenie, čo je diskrétne pravdepodobnostné rozdelenie dvoch nezávislých náhodných veličín, pričom každá z veličín pochádza z Poissonovho pravdepodobnostného rozdelenia. Model je následne aplikovaný na dáta ligy NHL a Českej Tipsport Extraligy. Úlohou práce je zistiť, či je možné použiť rovnaký spôsob výpočtu odhadu výhry ako na dáta NHL tak na dáta Českej Tipsport Extraligy. Výsledky sú overované porovnávaním so skutočnými výsledkami zápasov pomocou chí-kvadrát testu.