Hodnocení business plánu digitálních inovativních start-upů ve zdravotnictví - Vörösová, Beáta (2023)
Zavedení AI technologií do zdravotnictví představuje příležitost zdravotnictví digitalizovat, snížit náklady ve zdravotnictví a snížit administrativní zátěž odborného personálu ve zdravotnictví. Globální trh s digitálním zdravím je oceněn v hodnotě stovek miliard USD a do roku 2027 se predikuje jeho zdvojnásobení. Vývoj inovací ve zdravotnictví je kapitálově náročný, vyžaduje investici. Stan-dartní metody hodnocení společností pracují s historickými daty tržeb a trhu pro vyčíslení valuace. V případě startupů tato data nejsou k dispozici a existují také další nekvantifikovatelné oblasti rizika způsobující neúspěch startupů. Absence jednotné metodiky hodnocení business plánu startupů dává prostor pro subjektivní hodnocení, tlaku ze strachu ze ztracené příležitosti a potvrzovacímu zkreslení. Tato diplomová práce klade za cíl vytvořit metodiku pro hodnocení business plánu digitálních inovativních startupů ve zdravotnictví a cílem odhalit faktory neúspěchu startupů a snížit tak riziko ztráty investice do startupů ve zdravotnictví.