Návrh a implementace knihovny pro automatizaci testů platebních terminálů s využitím robotické ruky Dorna - Papež, Jan; Doležel, Michal; Falada, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Diplomová práce se zaměřuje na automatizaci testování platebních terminálů, což je proces, který vyžaduje odlišné přístupy než testování standardních IT systémů. Hlavním cílem práce je vytvořit knihovnu pro automatizaci těchto testů s využitím robotické ruky Dorna a testovacího frameworku Cucumber. Knihovna byla implementována v jazyce Python. Práce obsahuje analytickou část, která používá standardní metodiky kvalitativního výzkumu, a implementační část, která se opírá o Metodiku pro malé softwarové projekty (MMSP). Tato metodika se konkrétně zaměřuje na pracovní produkty a úkoly v rámci disciplín požadavků, architektury a vývoje. Práce obsahuje také podpůrné produkty pro knihovnu, jako jsou konfigurační soubory pro platební terminály, zásobníky na platební karty a 3D model zásobníku na platební karty určeného k 3D tisku. Práce také prezentuje ukázkové testovací scénáře v jazyce Gherkin. Efektivita vytvořené knihovny byla ověřena jejím nasazením na reálném projektu. Ověřování probíhalo mezi prosincem 2022 a květnem 2023 a využilo metodiku kombinující kvantitativní a kvalitativní hodnocení. Hodnocení se zaměřilo na počet nově vytvořených automatizovaných testů díky času ušetřenému při exekuci manuálních testů a na praktické použití knihovny a její přínos pro proces testování. Výsledky ověřování a hodnocení ukázaly, že knihovna významně usnadnila automatizaci testování platebních terminálů a také umožnila vytváření testovacích scénářů, které jsou srozumitelné jak pro člověka, tak pro robotickou ruku.
Vedoucí práce: Michal Doležel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses